Toilet blijft doorlopen: Wat kunt u doen?

Uw toilet blijft doorlopen, ook wanneer u deze niet gebruikt. Erg vervelend en bovendien zorgt het voor een flinke verspilling van water. Afhankelijk van uw type wc kunt u zelf al aan de slag om te kijken wat er aan de hand is, maar dan moet u wel toegang hebben tot het binnenwerk van de wc. Moderne wc’s hebben dit binnenwerk vaker weggewerkt. Wanneer u zelf geen toegang heeft tot het binnenwerk óf niet weet waar het probleem zich afspeelt, dan kunt u vertrouwen op de vakkennis van een loodgieter.

Oorzaken waarom toilet blijft doorlopen

Bij een toilet dat blijft doorlopen speelt doorgaans een probleem met de vlotter. De vlotter verzorgt de toe- en afvoer van water in het waterreservoir van uw toilet. Deze krijgt door de loop van de jaren te maken met vuil en kalkaanslag, waardoor de vlotter zijn functie verliest. De vlotter blijft bijvoorbeeld open staan er dat zorgt ervoor dat de watertoevoer niet meer wordt gestopt. Andere oorzaken van dit hardnekkige probleem zijn vuil, een defect, slijtage of kalkaanslag in het vlotterkraantje of bodemventiel. Om te weten waar het probleem zijn precies afspeelt kunt u zelf een observatie verrichten van de manier waarop het toilet doorspoelt. Ziet u bijvoorbeeld het ventiel of de vlotter op een correcte manier bewegen? En loopt het water goed weg? Ziet u oneffenheden, dan weet u op welk punt u de loodgieter kunt wijzen.

Doorlopen toilet zelf oplossen

Uiteraard wilt u zo snel mogelijk dat uw toilet goed functioneert. Blijft het toilet doorlopen, dan kunt u direct zelf aan de slag om te proberen het euvel te verhelpen. Begin met een grondige reiniging; kalkaanslag verwijderen doet u bijvoorbeeld met een ontkalker of schoonmaakazijn. Gaat u losse onderdelen schoonmaken en dient u deze los te maken? Sluit dat eerst voor de zekerheid de watertoevoer af. Maak het waterreservoir en de binnenkant van de spoelbak ook goed schoon.

Toilet blijft doorlopen? Let op versleten onderdelen

Onderdelen van het toilet die langzaam slijten kunnen op de langere termijn steeds vaker problemen gaan veroorzaken. Bij een doorlopend toilet dient u daarom te letten op onderdelen als de vlotter, het leertje van de vlotterkraan of de afstelling van de vlotter. Normaliter ziet u een schroef vlakbij de vlotter die u zelf losser of vaster kunt zetten.

Een toilet dat blijft doorlopen? Neem dan contact op met een loodgieter in uw omgeving. Deze kan u op vakkundige wijze helpen het probleem snel weer op te lossen.

oktober 12, 2018
« Terug naar pagina overzicht