Wat te doen als de gootsteen is verstopt

De gootsteen is verstopt, water blijft staan of loopt heel moeilijk weg; vervelend! Wat kunt u er zelf aan doen? Een verstopping in de gootsteen is doorgaans het gevolg van etensresten, vet of zeepresten die zich aan de afvoer hebben gehecht of blijven haken. Een loodgieter kan dit prima voor u oplossen, maar zelf kunt u ook al één en ander doen. De gootsteen is verstopt en u wilt daar zo snel mogelijk vanaf zijn. Probeer daarom eerst de volgende tips uit voor u een loodgieter belt.

De basis van het ontstoppen

Veel (kleine) verstoppingen zijn eenvoudig zelf op te lossen. Vaak heeft u zelf al een idee wat de aanleiding van de verstopping is, bijvoorbeeld vastzittende etensresten of teveel vet wat u heeft weggespoeld. De eerste optie die u heeft is om te proberen met een plopper de gootsteen te ontstoppen. Deze neemt vastzittende etensresten of vet door middel van vacuüm op vanuit de afvoer. Het probleem is hier mogelijk mee op te lossen, maar er is geen garantie dat de verstopping in een later stadium niet terugkeert. Reinig daarom ook uit voorzorg uw gootsteen die is verstopt met een oplossing van azijn of soda in combinatie met kokend heet water.

Andere opties om de gootsteen te ontstoppen

Hangt er een sifon onder de gootsteen? Deze is te herkennen aan een bochtige afvoer die direct onder de gootsteen te vinden is, doorgaans om stank vanuit het riool tegen te houden en de afvoer altijd vochtig (genoeg) te houden. U kunt de sifon gemakkelijk zelf loskoppelen en zo de afvoer van dichtbij bekijken. Ziet u de mogelijke boosdoener van de verstopping? Reinig deze dan grondig. Mocht dat het ook niet oplossen, dan kunt u nog met een ontstoppingsveer door de afvoer manoeuvreren. Deze veren zich doorgaans stevig en flexibel, waardoor aangekoekte elementen kunnen worden losgetrokken.

Mocht dit niet helpen en houdt u last van een gootsteen die is verstopt? Schakel dan een loodgieter in.

oktober 18, 2018
« Terug naar pagina overzicht