Lekkende kraan

Blijft de kraan van uw keuken of wasbak maar druppelen of zit er een lekkage op de aansluiting van de kraan? Dat levert een hoop ergernis en waterverspilling op. Zaak dus om maatregelen te treffen. Bij een lekkage op de kraan is het vaak de vraag; is reparatie nog een mogelijkheid of kan ik de kraan beter in zijn geheel vervangen? Ook voor loodgieters is dit niet altijd een uitgemaakte zaak; per individuele situatie wordt een inschatting gemaakt wat de beste oplossing is. De vraag of een lekkende kraan nog te repareren is, is dus onmogelijk van te voren te beantwoorden.

Wanneer wél een kraan repareren?

Wat we vaak zien is dat een lekkende voortkomt uit het kraanleertje dat aan vervanging toe is. Wordt er inderdaad voor gekozen om de kraan te repareren, dan zal de eerste stap zijn om de hoofdkraan af te sluiten. Hierdoor loopt er even geen water meer door de leidingen en dat geeft jou of de monteur alle tijd om te kijken wat er precies aan de hand is. Zoals gezegd zijn versleten rubberen ringetjes in de kraan vaak de boosdoener bij lekkages. Overig slijtage van het binnenwerk is ook mogelijk, zelfs bij nieuwe kranen. Het is ook goed mogelijk dat de kraan niet goed is geïnstalleerd; opnieuw installeren van de kraan wil de lekkage dan nog wel eens verhelpen. De kosten vallen in veel gevallen mee.

Wanneer heeft het vervangen van de kraan voorkeur?

Heeft u naast de lekkende kraan al meer problemen met de kraan ervaren, zoals een kraan waarbij de hendel niet meer optimaal werkt, een traditionele mengkraan die doordraait of een systeem die al op leeftijd is? Dan is het in veel gevallen verstandig om te kiezen voor de installatie van een volledig nieuwe kraan. Dit kunt u zelf doen, maar voor een langere levensduur is het wellicht aan te raden een loodgieter in te schakelen. Wilt u dit toch zelf doen? Verwijder dan de oude kraan tot aan de flexibele aansluiting en moer; installeer vervolgens de nieuwe kraan in combinatie met de grote moer mét kunststof ring. Sluit de kraan vervolgens aan op de waterleiding en zorg voor een afwerking op maat. De flexibele aansluitslangen bieden tegenwoordig soelaas bij de aansluiting van een nieuwe kraan.

november 8, 2018
« Terug naar pagina overzicht